Vad är en nattuggla?

Våra små sover. En hel del. Fast inte alltid när vi skulle önska. Just nu tycker Alva att natten börjar kring 03 och fortsätter en bra bit in på eftermiddagen. Lilla nattuggla tänker vi och delar upp sovvalutan mellan oss så gott det går samtidigt som vi försöker hitta sätt att ställa tillbaka hennes inre klocka till sommartid. Vårt primära mål är att båda barnen ska göra natt vid 23. När jag börjar höra mig för om tips för att uppnå detta läser jag ett inlägg i ett forum för tvillingföräldrar där någon annans ”nattugglor” är vakna till 21 istället för att somna vid 19 som de brukar. Hur fel ute är vi egentligen? En hel arbetsdag!?

6 reaktion på “Vad är en nattuggla?

 1. När F var liten blev jag helt psykad av en av alla dessa supermammor på nätet; hennes issue var att hon ville att barnet skulle somna 12 minuter tidigare då hon hämtade stora barnet på dagis, i allt övrigt sov barnet perfekt enligt ett minutschema som hon satt perfekt anpassat till sin familjs liv över hela dygnet… Superperfekt!

  Som oerfaren, uttröttad och förvirrad förstagångsmamma försökte jag sätta rutiner och ritualer för att få ihop lite egen sömn (natten börjar en viss tid och då sätter man på pyjamas, badar, osv och om man vaknar på natten så viskar man och sen direkt tillbaka i den säng som man bara sover i på natten osv). Sen vad man väljer eller vad som funkar eller inte har nog mest att göra med tur eller ödet och hur man är och hur barnen är, men mest less blev jag när jag följt nåt dåligt råd som jag egentligen inte trodde på själv från början!

  När jag läste inlägget så tänkte jag på hur du en gång levde enligt sommartid efter övergång till vintertid (eller om det var tvärt om?) i flera veckor, eller när du läste en bok i baksätet på bilen för att slippa bli åksjuk (när det funkar tvärt om för typ alla andra) så du och din fantastiska nattuggla kommer säkert komma på ett sätt!

  • Oj, henne skulle man ha lust att åka hem till och ställa om klockan för! Kommer nog inte fixa att följa någon särskild metod men ska kämpa hårdare för att signalera natt. Nu har vi badat båda kvällstid för första gången, sjungit godnattsången (som jag brukade sjunga när de låg i magen), dämpat belysningen till ett absolut minimum och satt på en speldosa på min naturljudsapp (som de lyssnade till i magen). Sen återstår bara att dela upp natten mellan mig och Andreas om det inte går vägen.

   Ja, det var sommartiden jag behöll ;-) Det behövdes mycket övertid på dåvarande jobbet så jag jobbade ”över” fast ”under” alltså före jobbet på gratistimmen som uppstod när klockan hemma och klockan på jobbet diffade. Du har helt rätt – det måste finnas en Annalösning även på detta! (Alvas ögon faller just nu ihop – Elliot sprattlar iof glatt vidare)

   • Sömnbrist är verkligen verkligen jobbigt på flera sätt så hoppas ni fått sova lite inatt! Sov i snitt tre-fyra timmar i fyra månader förr-förra vintern samtidigt som jag jobbade heltid mm. Visst, man överlever ju… Men det suger fetolle!!!!!!! Det som man kan hålla sig i är att allt kommer i perioder; inget varar i evighet!

 2. Alltså, jag tycker mer att det låter som att de som anser att deras barn är nattugglor som somnar vid 21 är lite skevt ute….
  NATTugglor i spädbarnsålder är väl mer när det handlar om barn som verkligen är vakna på nätterna, som era tussar är. (Eller ja, Alva iaf, verkar det som). Jag är ledsen att jag inte kan bidra med någon form av matnyttig information alls. Mamma kanske kan. Jag var ju helt värdelös på att sova när jag var skrutt.
  <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>