Det där med musik – del 1

Andreas har ett starkt musikintresse. Inför förlossningen såg han det som sin näst viktigaste uppgift att skaffa superljud till min iPhone (hans viktigaste uppgift var att kolhydratladda mig in i absurdum). Själv lyssnar jag oftast på texter och kan lyssna en låt sönder och samman. Jag slängde i alla fall pliktskyldigt ihop en spellista kvällen innan igångsättning –en varierande sådan insåg jag ett dygn senare.

Från spakänsla …
Efter att ha fått feber, yrsel och frossa ganska tidigt under förlossningen och därmed reviderat plan A (lustgas) och istället bett om ryggbedövning hade vi några lugna timmar. Andreas sov av och till medan jag låg och lyssnade på gamla favoriter som Carolina Wallin Pérez när hon tolkar Kentlåtar. Jag tittade på dubbla ctg-kurvor och behövde sällan andas mig genom värkarna. Fick lite finkänsligt be Andreas att avstå från superljudet eftersom jag ville ha musiken på så låg volym. Vilken spakänsla det är här inne, sa barnmorskan förvånat – och förvirrat eftersom hon kände igen låtarna men inte rösten.

… till slå mig hårt
Till slutskedet hade jag däremot laddat med musik från min träningslista på Spotify. Där kom min ”våga-låt” med. The Sounds ”Hit me” spelades första gången jag klarade en svart pist på snowboard. Sedan dess har jag lånat pistmodet och nynnat på den när jag testade wakeboard för första gången och försökte överrösta Hajentemat som ekade i mitt huvud (trots att vi befann oss i Stockholms skärgård). Jag försökte också komma ihåg melodin när vi, trots min höjdrädsla, testade via ferrata på Korsika förra året. Låten borde väl vara klockren på en förlossning?

Nja. Visserligen har jag definitivt övat mig på att möta mina rädslor genom att testa just adrenalinsporter men jag hade undervärderat hur ont något kan göra när jag komponerade spellistan. Mental note to self: nej, jag vill inte bli påmind om smärta under en förlossning. Det räcker bra som det är, tack.

4 reaktion på “Det där med musik – del 1

  1. Haha., det slår iaf när min moster födde sin dotter. Hon hade varit smart nog att lägga in musik från en musikal som handlar om folk som dekar ner sig i knarkträsk och instrumenten skär sig i slutet. Hon sa att smärta i öronen samtidigt som hon födde inte var någon vidare hit….Eller att tänka på utslagna människor i den stunden. Helt enkelt för att citera Brasse
    Fel fel fel.
    :D

    • Aj då. Ja, min ljudkänslighet har ökat extremt sen förlossningen ungefär så nej, det låter inte lyckat det heller!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>